Fjernvarmeprisen nedsættes fra årsskiftet

7. december 2023

Med virkning fra 1. januar 2024 har Brande Fjernvarme nedsat varmeprisen med 10,4 %.

 

Energiprisernes himmelflugt i 2022 betød, at Brande Fjernvarme – præcis som en række andre fjernvarmeselskaber – for et år siden var tvunget til at hæve prisen ret markant, men nu peger pilen igen i den rigtige retning.

Med udsigt til fortsat mere moderate energipriser samt et mindre millionoverskud på årsregnskabet kunne selve varmeprisen sænkes med 125 kr. pr. MWh (- 12,7 %). For et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh medfører det en årlig besparelse i forhold til 2023 på 2.262,50 kr. svarende til knap 200 kr. om måneden. Arealbidraget fastholdes uændret på 25 kr. pr. kvadratmeter, ligesom der heller ikke ændres på prisen for leje af måler og fjernvarmeunit.

 

En af årsagerne til det markant forbedrede driftsresultat er investeringen i den elkedel, der blev sat i drift for et år siden. Med den har man kunnet købe strøm, når den var billigst og derefter lagre det varme vand i fjernvarmens to akkumuleringstanke, som til sammen kan rumme 7.000 kubikmeter.

En anden medvirkende årsag er, at naturgassen nu stort set er udfaset som brændsel. Mens gassen i 2022 udgjorde en fjerdedel af Brande Fjernvarmes samlede energiforbrug, er andelen i 2023 reduceret til nogle ganske få procent – og ambitionen er stadig at blive helt fri af gassen, oplyser fjernvarmens formand, Henrik Kraglund.

De få gange temperaturen har været nede og runde tocifrede frostgrader, har det dog været nødvendigt at benytte produktionskapaciteten på værkets enlige tilbageværende gaskedel for at kunne følge med behovet, tilføjer han.

 

Prisen på flis, som lige siden flisværket på Mylius-Erichsensvej blev taget i brug i 2011 har stået for over halvdelen af Brande Fjernvarmes samlede produktion, er til gengæld ikke faldet i årets løb – tvært imod.

I løbet af det seneste halvandet år er flisprisen steget med over 50 % uden udsigt til at falde igen foreløbig. Det skyldes en kombination af stigende efterspørgsel og bortfaldet af importen fra Rusland og Belarus. Prisstigningen ændrer imidlertid ikke på, at flisen også i fremtiden kommer til at danne grundlag for en væsentlig del af fjernvarmeproduktionen i Brande, men Brande Fjernvarmes bestyrelse har desuden fortsat blikket rettet mod mulighederne for at udnytte overskudsvarmen fra nogle af byens mange store industrivirksomheder, oplyser Henrik Kraglund videre.

Prisnedsættelsen på 125 kr. pr. MWh betyder, at det i 2024 kommer til at koste 19.560,63 kr. at opvarme et standardhus med fjernvarme i Brande. Det svarer til et prisfald på 10,4 %.

Du kan se takstbladet gældende for 2024 ved at klikke her.